De auto winterklaar maken

Lage temperaturen en gladheid in de winter zorgen ervoor dat de omstandigheden een stuk zwaarder zijn voor de auto. Wat moet je doen als bijvoorbeeld je accu het begeeft of als de handrem vastgevroren zit? HEMA geeft je tips om de kans zo klein mogelijk te maken dat dit jou overkomt.

de accu

Probeer de accu zo veel mogelijk te ontzien in de winter. Bij koude temperaturen gaat de zelfontlading van de accu sneller dan bij warmere temperaturen. Het beste is dan ook om korte stukjes rijden zo veel mogelijk te vermijden. Als de auto maar eventjes rijdt dan komt de dynamo niet voldoende in de gelegenheid om de accu bij te laden. Dit kan ervoor zorgen dat de accu het sneller kapot gaat.

de handrem

Als de temperaturen onder nul komen, dan bestaat de kans dat de handrem gaat vastvriezen. Het is daarom dan ook verstandiger om de handrem helemaal niet te gebruiken. Je kunt de auto in zijn eerste versnelling laten staan en als je een automaat hebt dan kun je de auto in zijn P zetten. Is je handrem vastgevroren? Laat dan de motor lang draaien zodat alles kan ontdooien.

de ramen

Schone ruiten zorgen ervoor dat ze minder snel beslaan. Heb je toch condens op je ruiten? Zet de airco aan om de condens weg te krijgen. De kans op condens in de auto is stukken kleiner als er minder vocht in de lucht zit, dit is het geval bij koude lucht.

krabben

Niemand zit erop te wachten, helaas moet het in de winter bijna dagelijks gebeuren, de ruiten krabben. Je kunt dit natuurlijk voorkomen door een speciale deken te gebruiken die je op de ruiten kunt leggen. Ook kun je een speciale ontdooispray gebruiken. Moet je wel krabben? Zet de motor dan niet aan voor het krabben. Dit is slecht voor het milieu en je ademt ook nog eens veel ongezonde uitlaatgassen in.