Checklist: met de auto naar de sneeuw!

Ga jij dit jaar ook op wintersport? Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de wintersporters de auto pakt voor een weekje skiën of snowboarden. HEMA helpt jou graag met een kleine checklist met een aantal reis- en veiligheidstips.

Tip 1. Gevarendriehoek, veiligheidsvestjes en vignet

In de meeste landen moet je als automobilist aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Als je je hier niet aanhoudt, riskeer je een boete. Zo is het in het buitenland onder andere verplicht om een gevarendriehoek en gele hesjes in de auto te hebben liggen. In landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ben je verplicht om een vignet of een milieusticker op de voorruit te hebben. Deze kan je voordat je op reis gaat bij de ANWB kopen of tijdens je reis bij de grensovergangen.

Tip 2. Winterbanden

Winterbanden zijn niet alleen handig voor de veiligheid. In sommige landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië bestaat er zelfs een ‘winterbandenplicht’. Bij een ongeval betekent dit, dat als je geen winterbanden hebt, je altijd zelf aansprakelijk bent. Daarnaast krijg je ook nog eens een flinke boete.

Tip 3. Sneeuwkettingen

Ook sneeuwkettingen zijn in sommige landen verplicht, waaronder Oostenrijk en Tsjechië. Het is altijd handig om de sneeuwkettingen alvast thuis uit te proberen, zodat je op de helling in een sneeuwstorm, meteen weet hoe je ze om moet leggen.

Tip 4. IJskrabber & ontdooispray

Een noodzakelijk item voor in de winter is de ijskrabber. Daarnaast is het handig om een ontdooispray te hebben, waarmee je ook de rubbers tussen de deuren in kan spuiten. Zo voorkom je dat de deuren vastvriezen. Vul je ruitenwisservloeistof aan met antivries. Maak je de ramen niet genoeg ijsvrij, dan riskeer je zelfs een boete die kan oplopen tot wel 360 euro.

Tip 5. Skibox

Een skibox is naast het vervoeren van skispullen, ook handig om andere bagage te vervoeren. De temperatuur boven op het dak is ’s winters altijd een stuk lager dan in de auto. Dit maakt de skibox een prima plek om etenswaren in mee te nemen.

Tip 6. Pechhulpdekking in Europa

Pech op de weg naar jouw wintersportbestemming is ontzettend vervelend. Een wintersportvakantie is meestal kort, door pech raak je misschien wel een hele dag op de piste kwijt. Bij je autoverzekering kan je een aanvullende dekking afsluiten voor pechhulp in Europa, zodat je auto ter plaatse wordt gerepareerd, zo nodig naar een garage wordt gesleept of gratis vervangend vervoer wordt geregeld. Ook bij je reisverzekering is het mogelijk om een extra dekking af te sluiten voor pechhulp onderweg. Let dus goed op dat je niet dubbel verzekerd bent!