Een eendagskenteken voor je auto of motor

Om een auto of motor vanuit het buitenland te kunnen invoeren ben je verplicht om een keuring te laten doen. Maar zonder Nederlands kenteken kun je geen verzekering afsluiten en mag je dus ook niet de weg op. Dit betekent dus dat je jouw auto of motor niet naar het keuringsstation mag rijden. In deze situatie kun je een eendagskenteken aanvragen.

eendagskenteken

Met een eendagskenteken kun je op de dag van de keuring vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug. Het eendagskenteken is alleen geldig op de dag van de keuring en alleen in Nederland te gebruiken. Je kunt hiermee dus niet vanuit het buitenland naar Nederland rijden. Als je vanuit het buitenland met jouw voertuig naar Nederland wilt rijden is het belangrijk om te checken wat de regels in het buitenland zijn. Nadat je voertuig is gekeurd duurt het ongeveer nog tien dagen voordat je de kentekenplaat ontvangt. Tot die tijd mag je niet met jouw auto of motor de weg op. Het eendagskenteken is echt alleen geldig op de dag dat jouw voertuig moet worden gekeurd.

aanvragen

Een eendagskenteken kun je aanvragen op de website van de RDW. Het is belangrijk dat je eerst een afspraak maakt voor de keuring. Vervolgens kun je het eendagskenteken aanvragen. Het eendagskenteken is gratis.

verzekeren van je voertuig

Het is belangrijk dat je naast een eendagskenteken zorgt dat jouw auto of motor verzekerd is voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) op de dag dat je ermee de weg op gaat. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan anderen. Ga je op een andere dag toch met jouw auto of motor de weg op dan ben je niet verzekerd.