De gevaren van handsfree bellen

We zullen het vast allemaal wel eens doen, handsfree bellen in de auto. Nog even een afspraak bevestigen of nog snel wat bespreken. Maar wat blijkt, onze aandacht blijft niet altijd even goed op de weg en dit is levensgevaarlijk.

Telefoneren in de auto is verboden, maar handsfree bellen is wel toegestaan. Je zou dus denken dat dit veilig is, maar dit blijkt niet zo te zijn. Bij telefoneren in de auto, met de telefoon in de hand of handsfree, wordt minder goed op het verkeer gelet. Volgens een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) hebben automobilisten 44 procent minder aandacht voor verkeersborden en 28 procent minder aandacht voor andere weggebruikers. Automobilisten kijken wel meer om zich heen, maar de focus op relevante zaken in het verkeer is een stuk minder.

Door middel van slimme brillen zijn de oogbewegingen van de deelnemers, tijdens het handsfree bellen, gemeten. Hieruit bleek dat automobilisten minder vaak in de linker zijspiegel kijken, dat ze langer op de middelste rijbaan blijven rijden en dat ze vaker een afslag missen.

Berichtjes sturen en bellen met de telefoon in de hand blijft natuurlijk het gevaarlijkst, maar onderschat de gevaren van handsfree bellen niet. Door goed op de weg te letten, voorkom je gevaarlijke situaties.