Privé leasen van een auto: waar moet je op letten?

Het privé leasen van een auto wordt steeds populairder. Het zelf aanschaffen van een auto is kostbaar dus dit lijkt een goed alternatief. Maar waar moet je op letten? We zetten hier de belangrijkste aandachtspunten van private lease voor je op een rijtje.

Met private lease rijd je voor een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode in een nieuwe auto. Je bent niet de eigenaar van de auto, maar je betaalt om in de auto te mogen rijden. De periode bepaal je bij het afsluiten van het contract en is meestal 2 of 3 jaar. Vaak lever je aan het eind van de leaseperiode de auto weer in bij het leasebedrijf. Het maandbedrag dat je betaalt is inclusief alle kosten voor verzekering, wegenbelasting, onderhoud, reparaties en afschrijving. Het enige dat er niet bij in zit is brandstof.

voordelen

Private lease heeft een aantal voordelen. Je betaalt een vast bedrag per maand en je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte kosten voor bijvoorbeeld onderhoud. Deze kosten worden allemaal door de leasemaatschappij betaald. Een ander voordeel is dat je geen grote investering hoeft te doen voor de aanschaf van een auto. En wil je na de leaseperiode wel eigenaar worden van de auto dan kun je deze vaak overnemen van de leasemaatschappij. Meestal wordt hiervoor dan de dagwaarde gerekend.

nadelen

Er zitten niet alleen voordelen aan het privé leasen van een auto. Je gaat een contract aan voor vaak 2 of 3 jaar. Hier kun je tussentijds niet vanaf. Ben je de auto eerder zat dan kun je niet zomaar het contract opzeggen. En je moet dus ook deze hele periode het maandbedrag betalen, of je moet het contract afkopen en dat is ook kostbaar. Private lease is relatief duur. Je betaalt een bepaald bedrag dat de kosten dekt. Als je veel schade rijdt kan dit uit, maar rijd je schadevrij dan betaal je snel te veel. Een ander nadeel is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Had je wel schadevrije jaren dan gaan deze na een bepaalde periode verloren. En wil je na je private lease periode toch weer zelf een auto kopen dan betaal je een veel hogere verzekeringspremie, omdat je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Bij private lease is het vaak niet toegestaan de auto uit te lenen. Wel kun je eventueel meerdere bestuurders binnen je gezin opgeven.

Waar moet je op letten bij private lease?

Heb je de knoop doorgehakt en wil je een auto privé leasen dan is het belangrijk om een aantal zaken goed te bekijken:

  • Houd rekening met de vaste lasten die je kwijt bent. Het is belangrijk dat je zeker weet dat je de maandelijkse kosten kunt opbrengen. Je moet het maandbedrag gedurende de hele looptijd aan de leasemaatschappij kunnen voldoen.
  • Je gaat een private lease contract voor langere tijd aan. Realiseer je goed dat je voor deze periode ook echt aan dit contract vast zit (soms heb je de mogelijkheid het contract af te kopen, maar dit is vaak erg duur). Verwacht je veranderingen in je situatie, weeg dan goed af of je het contract echt voor zo’n lange periode aan wil gaan.
  • Ondanks dat het aanschaffen van een auto een grote uitgave kan zijn is het goed om af te wegen wat je zou betalen als je de auto zelf zou kopen in plaats van privé leasen. Als je dit op een rijtje zet kan het zijn dat je met het zelf aanschaffen van de auto stukken goedkoper uit bent.
  • Welke service is er inbegrepen en zijn er toch nog extra kosten waar je tegenaan zou kunnen lopen. Soms moet je bij schade of pech extra betalen om vervangend vervoer te krijgen.
  • Als je schade claimt heeft dat gevolgen voor je aantal schadevrije jaren en dus ook voor je no-claimkorting. Dit heeft meestal direct invloed op uw maandbedrag. Informeer van tevoren wat de eventuele gevolgen zijn als je schade rijdt, want een ongeluk zit in een klein hoekje.
  • Laat je niet leiden door de prijzen die in advertenties genoemd worden. Dit zijn vaak vanaf-prijzen voor kale uitvoeringen met een laag aantal kilometers per jaar.

Om tot een goede beslissing te komen is het goed om alle plussen en minnen voor jezelf op een rijtje te zetten.