Met schadevrije jaren korting op jouw premie

Heb je een autoverzekering? Dan bouw je schadevrije jaren op zolang je geen schade claimt. Elk jaar dat je geen schade claimt, levert je 1 schadevrije jaar op. En hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, des te hoger je premiekorting is.

Bij het berekenen van je premie is het dus van belang om het juiste aantal schadevrije jaren op te geven, op die manier kan HEMA een premie tonen die past bij jouw trede op de bonus-malus ladder.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bepalen jouw positie op de bonus-malus ladder. Deze BM-tabel bepaalt jouw BM-korting en dus jouw maandpremie. Wie schadevrije jaren opbouwt beklimt de bonus-malus ladder en krijgt een steeds hogere premiekorting. Heb je schade gemaakt en deze geclaimd? Dan daal je op de BM-schaal, ontvang je minder korting, en betaal je dus een hogere maandelijkse premie. Eenmaal per jaar wordt de premie aangepast op basis van de dan geldende BM-trede. Bij HEMA kan de klant altijd in zijn online polismap inzien wat zijn aantal schadevrije jaren is en op welke BM-trede hij ingeschaald is.

Veel mensen hebben een no-claimbeschermer. Met deze no-claimbeschermer behoudt de verzekerde bij een schadeclaim de no-claimkorting op de premie. Omdat je op dezelfde trede van de bonus-malus-ladder blijft, lijkt het alsof je niet terugvalt in schadevrije jaren. Maar stap je vervolgens over naar een andere maatschappij, dan gebruikt de nieuwe verzekeraar het werkelijk aantal schadevrije jaren vermeld in de centrale database Roy Data en ga je dus alsnog meer premie betalen.

Deel je de auto met je partner? Wij houden uitsluitend rekening met het aantal schadevrije jaren van de persoon op wiens naam het kenteken staat.

Met schadevrije jaren meer korting op premie

Vraag je je af waar wij de premie van je autoverzekering op baseren? De premie van je autoverzekering bepalen we aan de hand van een aantal factoren:

  • aantal schadevrije jaren
  • Je leeftijd
  • Je woonplaats
  • het type auto

Het aantal schadevrije jaren is dus een onderdeel van alle criteria die jouw maandpremie bepalen.

Schadevrije jaren en de bonusmalusschaal

De bonusmalusschaal is niet hetzelfde als het aantal schadevrije jaren?

Waar het aantal schadevrije jaren inzicht geeft in hoeveel jaar je zonder schade rijdt, geeft je positie op de bonusmalusschaal de hoogte van je korting aan. Voorbeeld: Je bent tussen de 25 en 29 jaar oud en je hebt geen schadevrije jaren. Dan wordt je automatisch in trede 6 van de bonusmalusschaal ingedeeld. Heb je al een aantal schadevrije jaren opgebouwd? Dan plaatsen wij je hoger in de bonusmalusschaal. Er zijn in totaal 20 treden. Zit je in de hoogste trede? Dan ontvang je 80% korting op je premie.

Trede bonusmalus­schaal Bonus percentage premie auto­verzekering Premie percentage auto­verzekering
Trede 20 80% 20%
Trede 19 79% 21%
Trede 18 78% 22%
Trede 17 77% 23%
Trede 16 76% 24%
Trede 15 75% 25%
Trede 14 70% 30%
Trede 13 67,5% 32,5%
Trede 12 65% 35%
Trede 11 62,5% 37,5%
Trede 10 60% 40%
Trede 9 55% 45%
Trede 8 50% 50%
Trede 7 45% 55%
Trede 6 40% 60%
Trede 5 30% 70%
Trede 4 20% 80%
Trede 3 10% 90%
Trede 2 0% 100%
Trede 1 -25% 125%

Schadevrije jaren meenemen

Als je overstapt van verzekeraar dan kun je jouw schadevrije jaren meenemen. Je nieuwe autoverzekeraar checkt altijd in de centrale database Roy Data of het door jouw opgegeven aantal schadevrije jaren correct is.