Steeds minder diefstal auto’s

Het aantal autodiefstallen daalt. Dat is natuurlijk goed nieuws. Er zijn vorig jaar 10.712 aangiften van gestolen personenauto’s gedaan. Dat is 9% minder dan in 2013. Toen werden er 11.761 aangiften gedaan. Sinds 2000 zijn er niet zo weinig personenautodiefstallen gerapporteerd volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). In 2000 werden er nog ruim 25.000 personenauto’s gestolen.

Volkswagen en Audi meest gestolen

Volkswagen staat bovenaan met ruim 1100 diefstallen. Audi volgt met 255 diefstallen. Volkswagen en Audi vallen dus het beste in de smaak bij autodieven.

Oorzaken daling aantal diefstallen

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken te geven voor de daling van het aantal gestolen auto’s. Zo beveiligen autofabrikanten de nieuwste modellen beter tegen diefstal. Dit geldt met name voor Volkswagen, BMW en Mercedes, daar zijn 17% tot 25% minder voertuigen gestolen dan in 2013. Ook is snelle registratie belangrijk bij autodiefstal, zo kunnen gestolen auto’s zo snel mogelijk worden opgespoord.

Percentage teruggevonden auto’s daalt ook

Er worden veel auto’s gestolen, maar er worden ook auto’s teruggevonden. Het percentage teruggevonden auto’s daalde in 2014 net als het aantal gestolen auto’s. Ongeveer een derde van de gestolen voertuigen is afgelopen jaar teruggevonden. In 2010 was dit nog 37%.

Autoverzekering

De kans dat een auto gestolen wordt bestaat altijd. Bij het afsluiten van een autoverzekering kan dit een overweging zijn om een Beperkt Casco autoverzekering of Volledig Casco (All Risk) autoverzekering af te sluiten. Met deze dekkingen ben je verzekerd als je auto wordt gestolen. Misschien wel zo’n fijn gevoel.

Zo voorkom je autodiefstal

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om diefstal van jouw auto te voorkomen. Hieronder zetten we een paar tips op een rijtje:

  • laat je autosleutels nooit onbeheerd achter; niet in de auto, maar bijvoorbeeld ook niet in je jaszak
  • sluit je auto altijd goed af, ook de ramen
  • laat nooit delen van je kentekenbewijs in je auto liggen
  • vervang als je sleutels gestolen zijn of je deze bent verloren direct de sleutels of de sloten
  • parkeer je auto nooit op afgelegen plekken
  • laat het stuur bij het verlaten altijd in het stuurslot vallen

Wat te doen als je auto toch wordt gestolen

Heb je toch de pech dat je auto wordt gestolen. Met een autoverzekering met Beperkt Casco of Volledig Casco dekking ben je verzekerd voor diefstal van je auto. Het is belangrijk dat je in geval van diefstal eerst aangifte doet bij de politie en vervolgens je schade zo snel mogelijk meldt bij je verzekering. Let op: bij diefstal van je auto moet je altijd twee originele autosleutels inleveren bij de verzekering, anders heb je geen dekking en krijg je de schade niet uitgekeerd.