verschil winter- en zomerbanden

zuiniger rijden of veiliger de weg op; het heeft allemaal te maken met de banden onder je auto. Het wegdek verandert namelijk met de seizoenen mee. Die veranderende condities op de weg vraagt ook telkens om andere typen banden. De regels over wanneer je precies winter- en zomerbanden onder je auto monteert, zijn eigenlijk heel simpel. Komt ‘ie.

veilig de weg op

in Nederland ben je niet verplicht om afhankelijk van het seizoen, winter- of zomerbanden onder je auto te hebben. Niet verwonderlijk dat één op de zes automobilisten dan ook niet eens weet op wat voor rubber hij rondrijdt, zo bleek in elk geval eerder uit onderzoek van brancheorganisaties Bovag en Vaco. De dure aanschafprijs van een stel nieuwe banden is een van de meest gehoorde redenen waarom mensen tussen de seizoenen niet even langs de garage rijden voor een snelle wissel. En dat terwijl er veel ongelukken voorkomen kunnen worden met het juiste ‘schoeisel’ onder onze bolides. Ga dus veilig de weg op en wissel tijdens de seizoenen van banden.

verschil tussen winter- en zomerbanden

het grootste verschil tussen winter- en zomerbanden is de rubbersamenstelling en het profiel. Winterbanden zijn ervoor gemaakt om bij temperaturen onder zeven graden celsius soepel te blijven in tegenstelling tot zomerbanden die bij deze temperaturen juist hard worden. Volgens sommige testen vertonen echter ook zomerbanden goede prestaties onder 7 graden. Waar het verschil vooral in terug te vinden is, is wanneer de wegen glad of besneeuwd zijn. De grip van de winterband is dan velen malen groter dan bij de zomerband. Dat komt vooral omdat de winterbanden diepe lamellen heeft: de groeven in de band die voor extra grip zorgen.

Andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde. Zomerbanden zijn specifiek gemaakt om bij een hoge asfalttemperatuur te presteren. Mocht je nu denken dat het geen kwaad kan om in de zomer gewoon op je winterbanden door te rijden, dan heb je het toch enigszins mis. Wist je namelijk dat je met winterbanden bij tropische temperaturen zo’n kleine twintig meter meer remweg nodig hebt dan met zomerbanden? Bovendien worden winterbanden té zacht bij hogere temperaturen waardoor je onnodig brandstof verbruikt. Zonde voor het milieu én je portemonnee natuurlijk.

gecertificeerde winterbanden

als je in de wintermaanden naar je wintersportbestemming rijdt en je door Duitsland of Oostenrijk komt, ben je verplicht om winterbanden te hebben. Mocht je aangehouden worden en je hebt dit niet, kan je dit een dure boete opleveren. Hetzelfde geldt voor een eventueel ongeluk of ongeval waar je bij betrokken raakt: de Duitse rechter zal je nalatig verklaren waardoor je mogelijk maar een deel van eventuele schade vergoed krijgt van de tegenliggende partij. Let dus goed op gecertificeerde winterbanden. Je herkent ze aan een logo dat bestaat uit een berg met drie punten met daarin een symbool van een sneeuwvlokje.

veiligheid voorop

naast winterbanden kun je natuurlijk ook nog andere dingen doen om veilig op weg te gaan. Goed en voldoende onderhoud kost misschien wat geld en tijd, maar kan je een boel ellende langs de kant van de weg besparen. Gelukkig hoef je niet voor elk klein ding langs de garage, maar kun je ook genoeg zelf doen om veiliger de weg op te gaan. Een WA-verzekering is daarbij verplicht, maar je kunt natuurlijk ook voor extra dekking of vergoedingen kiezen met een WA+Beperkt Casco of WA+All-risk verzekering die bijvoorbeeld ook schade door eigen schuld vergoed. Of sterretjes in je ruit dekt. Met de HEMA Autoverzekering met uitgebreidere dekking, ben je hier in elk geval goed voor verzekerd.