WA, beperkt casco of All-Risk. Wat moet ik kiezen?

Hoe zit het ook alweer met de keuze tussen WA, beperkt casco of All-Risk? En hoe weet ik welke dekking ik voor mijn auto moet kiezen?
Alle auto’s in Nederland moeten WA-verzekerd zijn. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Zo ben je als automobilist dus wettelijk verplicht een verzekering te nemen tegen schade die je bij anderen veroorzaakt.

Beperkt casco

Wil je iets meer zekerheid? De meeste mensen met een auto tussen de 5 en 10 jaar oud kiezen voor de beperkt casco-dekking. Als je auto wordt beschadigd door brand, diefstal, storm, ruitbreuk of een botsing met een dier, dan worden de reparatiekosten vergoed.

Volledig casco

Is je auto 5 jaar of jonger? Dan is de All-Risk dekking de meest gekozen dekking. Deze dekking wordt ook wel WA + volledig casco genoemd. Deze dekking vergoedt naast de verplichte WA-dekking ook de schade aan je eigen auto. Ook als de schuld bij jou ligt. Je auto is daarnaast ook verzekerd voor vandalisme of diefstal. Je betaalt meer premie, maar omdat jouw auto nog jong en dus relatief veel waard is, kan een reparatie behoorlijk in de kosten lopen.

Je eigen keuze

De keuze voor een dekking hangt dus af van de waarde en de leeftijd van je auto. En van hoe afhankelijk je bent van je auto. Kun je best zonder? Of heb je voldoende budget voor het kopen van een vervangend vervoermiddel? Het kan ook zijn dat je bij het wegvallen van je auto echt een probleem hebt. Dan is wat meer zekerheid misschien geen gek idee. Verzekeren is verplicht, maar je kunt zelf de dekking bepalen.