Waar moet je op letten als je een nieuwe auto koopt?

Voordat je een nieuwe auto koopt heb jij je vast al online georiënteerd. Je weet welke merken jou aanspreken en wat de aankoopprijzen ongeveer zijn. Kortom je hebt een idee. Maar waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een nieuwe auto. Wij geven je een aantal praktische tips.

  1. Waar ga je de auto voor gebruiken en hoeveel ruimte heb je nodig? Zo’n simpele vraag beantwoordt eigenlijk al wat voor type auto je zou moeten kiezen. Vervoer je alleen jezelf en je partner dan kun je met een hatchback prima uit de voeten. Maar moeten ook kinderen, kinderwagens en huisdieren mee dan is een stationwagen te overwegen. Bedenk ook of je met de auto op vakantie gaat of niet. Wist je dat kleine en zuinige auto’s op dit moment het meest courant zijn? En omdat ze zo gewild zijn, zijn ze ook waardevast.
  2. Ga uitgebreid vergelijken en proefrijden. Een nieuwe auto is één van de grootste aankopen in jouw leven (op je huis na), ga daarom niet over één nacht ijs. Neem de tijd om langs verschillende dealers te gaan en maak meerdere proefritten. Let bij zo’n proefrit niet alleen op hoe de auto op de weg ligt maar ook op de beenruimte, bergruimte, zitcomfort en of je goed zicht hebt.
  3. Onderhandel altijd over de prijs. Of je nu wel of geen auto inruilt, er valt altijd te onderhandelen over de prijs. Neem als richtlijn voor onderhandelingen 4 tot 8 procent van de catalogusprijs. En lukt het je niet om wat van de vraagprijs af te halen, onderhandel er dan gratis extra opties en accessoires bij. Ruil je jouw huidige auto in? Bereid je dan vast goed voor door jouw inruilauto te laten taxeren.
  4. Kosten. Niet alleen de aanschafwaarde is een belangrijk aspect om in overweging te nemen, ook de overige kosten zijn van belang. Denk hierbij aan de wegenbelasting en kosten voor onderhoud en reparatie. En dan nog de brandstof. Koop je een kleine zuinige auto of één die brandstof slurpt, dat maakt nogal een verschil. Zet eens op een rij wat je maandelijks bij benadering kwijt zult zijn aan de nieuwe auto en vergelijk verschillende nieuwe auto’s op deze punten.
  5. Verzekering. Koop je een nieuwe auto? Sluit dan altijd een volledig casco (all-risk) autoverzekering af. Alleen de volledig casco dekking vergoedt alle schade, ook de schade die je zelf veroorzaakt hebt. En let op dat de auto verzekerd is wanneer je hem gaat ophalen bij de garage.
  6. Garantie. Een nieuwe auto heeft een fabrieksgarantie van minimaal 2 jaar. Sommige merken bieden meer garantie. In een aantal gevallen kun je de garantie tegen bijbetaling verlengen. Maar let op; niet alles wordt onder de garantie gedekt. Een auto slijt natuurlijk in de loop der jaren en soms moeten onderdelen bij normaal gebruik toch worden vervangen. Lees de garantievoorwaarden daarom goed door, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  7. Particulier leasen. Wie graag in een nieuwe auto wil rijden, maar niet over het volledige aankoopbedrag beschikt, kan privé leasen. Lees hierover meer in het artikel “Privé leasen van een auto, waar moet je op letten?”.
  8. Senioren. Bij een lage auto heeft iedereen soms moeite met in- en uitstappen, maar zeker als je op leeftijd bent kan het fijn zijn als je een auto kiest met een groot uitstapgemak. Een MPV en een SUV hebben een hogere zit waardoor in- en uitstappen gemakkelijker gaan. Bovendien heb je op die zithoogte een beter zicht op de weg. Bekijk ook of er handgrepen en steunen in de deur of op de dakrand zitten en of het stuur goed verstelbaar is. En denk niet alleen aan dit moment. Een nieuwe auto koop je voor lang rijplezier. Misschien is comfortabel in- en uitstappen voor jou nu geen thema maar over 8 jaar wel iets waar je waarde aan hecht.
  9. Papieren. Het papieren kentekenbewijs is in 2014 vervangen door een kentekencard in de vorm van een pasje (formaat creditcard). Op de kentekencard staan voertuiggegevens en de gegevens van de eigenaar. Dit nieuwe pasje vervangt dus het oude kentekenbewijs deel 1A en 1B. Deel II van het kentekenbewijs, het overschrijvingsbewijs, is vervangen door een tenaamstellingscode. Deze code van 9 cijfers heb je nodig bij het verkopen, inruilen of laten slopen van de auto. Raak je deze code kwijt dan moet je tegen betaling een nieuwe aanvragen dus bewaar deze op een veilige plek.

Koop je een auto bij een garagebedrijf? Dan kunnen zij de auto meestal direct op jouw naam zetten en een nieuwe kentekencard aanvragen. Je moet dan wel een geldig legitimatiebewijs tonen.

Als je aan bovenstaande punten hebt gedacht, dan heb je een weloverwogen keuze gemaakt. En zul je veel rijplezier beleven aan jouw nieuwe auto. Rij veilig!