Winterbanden: wanneer omwisselen voor zomerbanden?

In Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. In principe kun je, zolang je alleen in Nederland rijdt, zelf bepalen wanneer je je winterbanden wisselt voor zomerbanden. Toch is het handig om een richtlijn te hebben. Hiervoor kun je een temperatuur van 7 graden aanhouden. Is het onder de 7 graden dan is rijden met winterbanden verstandig, maar is het boven de 7 graden dan kun je beter je winterbanden wisselen voor zomerbanden. Een ander advies luidt dat je met winterbanden moet rijden als de ‘r’ in de maand zit. De meeste mensen wisselen eind maart of begin april hun winterbanden in voor zomerbanden. Gemiddeld is het dan alweer zo’n 15 graden en dus is rijden met winterbanden dan overbodig.

Ga je nog naar het buitenland dan zijn er wel verplichtingen met betrekking tot het rijden met winterbanden. Zo is het in Oostenrijk verplicht om tussen 1 november en 15 april met winterbanden te rijden en zijn in Italië tussen 15 oktober en 15 april winterbanden in bepaalde gebieden verplicht. In Finland zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart en in Duitsland, waar het rijden met winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht is, kent geen vaste periode.

Ben je van plan om binnenkort je banden te laten wisselen? Maak dan op tijd een afspraak, want je bent niet de enige. Jaarlijks wisselen 3,2 miljoen Nederlanders van winter- naar zomerbanden en andersom.