zelf je auto onderhouden? Handjes uit de mouwen!

veiligheid op de weg valt of staat met een goed onderhouden auto. Natuurlijk kun je daarvoor naar een garage, maar de kleine dingen kun je zelfs oppakken met twee linkerhanden. Zelf je auto onderhouden hoeft namelijk niet heel moeilijk te zijn. En anders kun je altijd nog professionele hulp inschakelen. Wie niet waagt…

klein onderhoud aan je auto

zelf even een APK-keuring doen, is helaas niet toegestaan, maar veel klein onderhoud kun je makkelijk eigenhandig oppakken. Denk aan het vervangen van je ruitenwissers of je koel- en ruitenwisservloeistof bijvullen; zelf je auto onderhouden kun je leren.

olie peilen

bij een auto is het nodig het oliepeil in stand te houden. De olievoorraad zorgt namelijk dat je auto soepel loopt. Niet voor niets leer je dit als een van de weinige skills tijdens je rij-examen al op (af)gekoelde motor op vlakke ondergrond. De oliepeilstok zit in elk auto op een andere plek. Mocht je niet weten waar: kijk eens onder je motorkap en zoek een gekleurde dop. Meestal vind je hier je oliepeil. Maak de stok schoon met een doekje en dompel hem nog een keer onder. Moet je olie bijvullen? Doe dit dan met een trechter zodat je er zeker van bent dat alle olie op de juiste plek terechtkomt. Kies overigens de olie die bij je auto hoort: ja, daar zijn verschillende types voor. Twijfel je over welke olie je nodig hebt, informeer bij de garage of een autospeciaalzaak.

bandenspanning

eens per twee maanden je bandenspanning controleren; je ziet het steeds vaker aan de kant van de weg staan. Het is ook echt belangrijk. En makkelijk. Bijna elk pompstation heeft wel een apparaat staan waarmee je even controleert hoe je spanning ervoor staat. Je vindt de spanning voor jouw auto vaak aan de binnenkant van het tankdopklepje. Maar ook in de handleiding van je auto staat hoeveel spanning je banden moeten hebben op basis van jouw gebruik. Dat ligt namelijk aan hoeveel mensen en/of bagage je in je auto vervoert. Ga je op vakantie met het hele gezin terwijl je normaal je auto in je uppie voor je dagelijkse woon-werkverkeer gebruikt? Dan kan het zijn dat je toch even wat bij moet pompen. Kortom: controleer het gewoon eens in de zoveel tijd. Er zijn speciale bandenspanningsmeters op de markt waarmee je zelf vanuit huis kunt kijken of je even langs pomp moet.

autolampjes vervangen

niet alle autolampen zijn eenvoudig te verwisselen. Mocht je dus veel onderdelen moeten demonteren om überhaupt bij je lamp te kunnen komen, dan is het veelal niet bedoeld om het zelf te doen. Wil je toch zelf de autolampjes vervangen, kijk dan in de handleiding welk type lamp je hebt en zorg ervoor dat je autolampen afgekoeld zijn voordat je ze verwisseld. Dit voorkomt verbrande handen. Heb je de lampjes vervangen en werken ze niet? Dan kan het zijn dat in het geheugen van je auto de defecte versie nog genoteerd staat. Je moet het systeem dus even resetten door de auto af te sluiten en opnieuw te openen.

je auto wassen

af en toe door de wasstraat of zelf met de tuinslang aan de gang is zo gek nog niet. Er is namelijk een boete voor alles. Je kenteken niet goed leesbaar? Dat kan je een boete opleveren. Ruiten te vies waardoor je zicht op de weg beperkt wordt? Ook dan kan het bonnenboekje wettelijk gezien getrokken worden. Het poetsen van je auto kun je jezelf zo moeilijk en makkelijk mogelijk maken: van de wasstraat of heitje voor karweitje voor de buurjongen tot de hele zaterdagmiddag zwoegend op de oprit met emmers en autoshampoo. De irritantste vlekken zijn overigens ook gewoon thuis te verwijderen.

vogelpoep verwijderen van je auto

hardnekkige uitwerpselen zijn het: vogelpoepjes op de auto. Het tast je lak aan en het ziet er niet uit. Heb je dus per ongeluk onder die ene boom vol duiven geparkeerd en lijkt het erop alsof ze zojuist een potje paintball met jouw auto gedaan hebben die zelfs de wasstraat er niet vanaf krijgt? Heb geduld en haal veel kranten in huis. Neem deze lectuur samen een spons of emmer water mee naar buiten en ga aan de slag:

  1. maak alle vogelpoepvlekken nat en bedek met een paar pagina’s natte krant.
  2. laat 15-20 minuten zo zitten, ook al ziet het er niet uit.
  3. verwijder de kranten en wrijf met een droge doek de vlekken weg.
  4. meer vogelpoep verwijderen van je auto? Herhaal wanneer nodig.
  5. hetzelfde geldt voor alle insecten die op je bumper of voorruit kleven.

liever niet zelf je auto onderhouden?

de oplossing is makkelijk: ga naar de garage. Voor grote beurten aan je auto, waarbij alles goed nagekeken wordt is dat sowieso raadzaam. Remblokken vervangen of de schokdempers en veren doe je namelijk niet even zelf. Afhankelijk van jouw type auto, adviseert de garage eens in de zoveel kilometer voor groot onderhoud terug te komen. Ze kijken dan alles na en verversen bijvoorbeeld alle motorolie. Het advies daarvoor is namelijk om dat sowieso om de 30.000 kilometer te doen. En als je er dan toch bent, laat dan ook even naar je airco kijken als je die een hebt. Als je regelmatig de interieur- en pollenfilters vervangt, heb je eigenlijk maar eens in de vijf jaar echt groot onderhoud aan dit onderdeel van je auto nodig.

HEMA Autoverzekering

zelf je auto onderhouden of dat laten doen bij de garage is van belang om veilig aan het verkeer deel te nemen. Mocht er toch iets gebeuren, dan ben je met de autoverzekering van HEMA verzekerd van goede hulp. Bij een WA+Beperkt Casco of WA+All-risk krijg je daarnaast bijvoorbeeld ook een vergoeding voor ruitreparatie bij aangewezen herstelbedrijven. Benieuwd naar alle voordelen? Je leest hier de voorwaarden.

gratis onderhoud tot max. 150.- bij Euromaster

sluit je nu een HEMA Autoverzekering af met WA+Beperkt Casco of WA+All-risk dekking, dan ontvang je tot maximaal 150.- tegoed voor een Euromaster-onderhoudsbeurt.