Mag je de brommer van je kind op jouw naam verzekeren?

Je zoon of dochter is net 16 geworden en kan niet wachten om op zijn of haar nieuwe brommer weg te rijden. Maar eerst moet de verzekering nog even geregeld worden. Een veelgestelde vraag van ouders: mag ik de brommer van mijn zoon of dochter op mijn naam verzekeren? We leggen in dit artikel uit hoe je de brommer van jouw zoon of dochter het beste kunt verzekeren.

verzekeringnemer moet 18 jaar of ouder zijn

Het beste is om een brommerverzekering af te sluiten op naam van degene van wie de scooter of brommer is. Staat de brommer op naam van jouw kind dan is het dus het beste om de brommer ook op naam van jouw kind te verzekeren. Zo wordt de premie berekend aan de hand van de gegevens van jouw zoon of dochter en bouwt hij of zij ook zelf schadevrije jaren op. Alleen om zelf een verzekering af te kunnen sluiten moet je 18 jaar of ouder zijn. Als je zoon of dochter net 16 is geworden is zelf een verzekering afsluiten dus geen optie. Het komt er dan toch op neer dat de verzekering op naam van de ouder moet worden afgesloten.

afwijkende bestuurder

Als de verzekering op jouw naam staat en je kind veroorzaakt schade, dan geldt er vaak een hoger eigen risico. Om dit te voorkomen kun je het beste je zoon of dochter als afwijkende bestuurder opgeven, dan geldt dit verhoogde eigen risico niet. Zo is de verzekeraar ervan op de hoogte dat er regelmatig iemand anders dan de verzekerde op de brommer of scooter rijdt. De premie wordt in dit geval ook berekend op basis van de leeftijd van jouw kind. Dit betekent dat je meestal een hogere premie betaald, omdat de premie van jongere bestuurders vaak hoger is dan die van oudere bestuurders.

geen uitkering bij schade

Je kunt de verzekering op jouw naam laten staan en je kind op de scooter of brommer laten rondrijden zonder hem of haar op te geven als regelmatige bestuurder. Hierdoor betaal je een lagere premie. Dit is alleen heel onverstandig, mede vanwege het eerder genoemde verhoogde eigen risico bij schade. Het is in dit geval ook mogelijk dat er bij schade geen vergoeding wordt uitgekeerd wegens fraude.

De beste oplossing is dus om de verzekering op naam van de ouder af te sluiten en een zoon of dochter als afwijkende bestuurder op te geven. Zo ben je goed verzekerd en heb je geen verhoogd eigen risico.