Onderhoud van je brommer

Je moet er niet aan denken dat je trouwe vervoermiddel stil komt te staan. In dit artikel lees je hoe je je brommer het beste kunt onderhouden. Net zoals een auto of motor heeft een brommer onderhoud nodig. Door je brommer goed te onderhouden rijd je veiliger en verbeter je de betrouwbaarheid van je brommer. Belangrijk is dat je af en toe een onderhoudsbeurt laat uitvoeren bij een dealer. Hoe vaak je dit moet doen verschilt per brommer, maar meestal is dit om de 3000 tot 5000 kilometer (of 1 à 2 keer per jaar). Je kunt hierbij afwisselen tussen een kleine en grote beurt. Meestal vind je in het onderhoudsschema van je brommer welke werkzaamheden er bij een bepaald aantal kilometers moeten worden uitgevoerd.

Een greep uit de werkzaamheden die tijdens een onderhoudsbeurt worden uitgevoerd zijn:

 • controleren van de bandenspanning
 • controleren van de remmen
 • luchtfilterhuis schoonmaken
 • controleren van de verlichting
 • kickstart smeren

De prijs van een onderhoudsbeurt hangt af van de dealer en het type van je brommer of scooter. Daarom is het verstandig om verschillende dealers met elkaar te vergelijken.

Naast de onderhoudsbeurten kun je zelf natuurlijk ook het één en ander doen om het rijcomfort, de levensduur en de staat van je brommer optimaal te houden:

 • controleer minimaal één keer per maand de bandenspanning. Zachte banden zorgen voor meer slijtage, meer brandstofverbruik, een minder goede wegligging en een langere remweg. Zorg dus dat je nooit met te zachte banden rijdt.
 • controleer regelmatig of alle lichten en controlelampjes nog werken.
 • bij brommers die niet regelmatig rijden of veel gebruikt worden voor korte stukjes kan het voorkomen dat de accu niet goed opgeladen blijft. In deze gevallen is het aan te raden om een druppellader te gebruiken, deze lader zorgt ervoor dat de accu opgeladen blijft. Zo blijft de accu in goede staat en kan deze langer mee.
 • controleer regelmatig de remdruk en remwerking. De levensduur van remblokken verschilt per remstijl. Versleten remblokken kunnen schade aan de remschijf veroorzaken, dit brengt uiteindelijk hoge kosten met zich mee. Door regelmatig te controleren of de remmen nog goed werken kunnen deze kosten worden voorkomen. Bovendien is het levensgevaarlijk om zonder goed functionerende remmen op je brommer te rijden.
 • smeer regelmatig zichtbare draai- en bewegingsdelen, zo blijft alles soepel functioneren.
 • om roesten van je uitlaat te voorkomen of in ieder geval te verminderen is het belangrijk om de uitlaat regelmatig schoon te maken en goed vet te houden.

Je zult er veel plezier van hebben als je je brommer goed onderhoudt. Een goed onderhouden brommer gaat langer mee en de kans dat je onverwachts stil komt te staan is kleiner.