Heb je een brommer in de schuur staan die je niet meer gebruikt?

Heb je een brommer in de schuur staan die je niet meer gebruikt? Of zou je je jouw brommer liever in de winter uit de verzekering halen? Ook dan ben je verplicht de brommer te verzekeren tegen Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Dit is verplicht zolang de brommer op jouw naam staat. Als je de brommer niet verzekert kun je van de RDW een boete van 330,- euro krijgen.

Als je van plan bent de brommer voor lange tijd niet te gebruiken dan kun je je brommer laten schorsen. Vanaf de schorsingsdatum ben je niet meer verplicht om een WA-verzekering te hebben. Dit betekent wel dat je niet meer met de brommer de openbare weg op mag. Hieronder vallen ook paden, bermen, zijkanten van de weg en openbaar toegankelijke parkeerterreinen en parkeergarages. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Je mag je voertuig ook niet op de openbare weg parkeren.

Je kunt je brommer laten schorsen bij de RDW (www.rdw.nl) of op het postkantoor. De schorsingsperiode gaat in op de dag dat je de schorsing aanmeldt en loopt na een jaar automatisch af. Je kunt binnen het jaar zelf de schorsing beëindigen en als het nodig is kun je de schorsing verlengen. Voor het schorsen van een brommer betaal je €11,-. Als je de brommer binnen een jaar weer laat schorsen betaal je een hoger bedrag. Na het schorsen zeg je zelf de verzekering op. De verzekering wordt dus niet automatisch beëindigd.

Krijg je een boete van de RDW terwijl je wel verzekerd was? Dan kun je bij je verzekeraar een ‘verklaring artikel 34 WAM’ opvragen. Hiermee heb je een bewijs dat je brommer wel verzekerd was en kun je bezwaar maken tegen de boete van de RDW.