Een samenlevingscontract heb je gewoon nodig

Ga je samenwonen? Dan is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten. Je moet er nu niet aan denken, maar stel dat je komt te overlijden. Als je geen samenlevingsovereenkomst hebt dan gaat alles wat je hebt naar jouw familie en krijgt jouw partner niets, ook niets van de spullen die jullie samen hadden zoals bijvoorbeeld jullie huis. Met een samenlevingsovereenkomst regel je dat je partner alles krijgt wat van jullie samen was.

Belastingvoordeel

Wist je dat je met een samenlevingsovereenkomst minder belasting betaalt? Je doet samen aangifte voor de inkomstenbelasting. Daardoor kun je inkomsten en aftrekposten (zoals de hypotheekrente) verdelen. Hierdoor betaal je minder belasting. Wel kan het samenlevingscontract gevolgen hebben voor je zorgtoeslag, huurtoeslag, bijstand, AOW enzovoort. Met een samenlevingscontract betaal je al na zes maanden samenwonen veel minder erfbelasting bij overlijden. Normaal is dat pas na vijf jaar.

Spaar of beleg je voor een pensioen voor later? Bijvoorbeeld via je werkgever? Dan regel je met een samenlevingscontract dat je partner een partnerpensioen krijgt als je overlijdt. Zonder een samenlevingscontract krijgt je partner niets van het geld dat je hebt gespaard of belegd voor je pensioen. In een samenlevingscontract maak je goede afspraken over wat van wie is. En wie welke kosten betaalt.

Testament

In bepaalde situaties is het aan te raden om ook nog een testament op te laten maken:

  • Jullie hebben kinderen. In een testament regel je dat je kinderen pas iets krijgen als jullie er allebei niet meer zijn.
  • Je hebt een eigen zaak.
  • Je bent rijk. De notaris kan je dan adviseren over het besparen van erfbelasting
  • Je hebt ruzie met één of meer van je familieleden.
  • Je wilt graag dat je partner als jouw enige erfgenaam en executeur alles zelf makkelijk kan regelen.