Zorgverzekering: verschil eigen risico en eigen bijdrage

Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn twee begrippen in zorgverzekeringsland die erg op elkaar lijken. Voor veel mensen is het niet duidelijk wat het verschil is tussen beide en hoe de verrekening werkt. Hieronder leggen we het aan je uit.

Eigen risico

Het wettelijk eigen risico is het bedrag dat elk jaar door de overheid wordt bepaald. Iedereen van 18 jaar of ouder heeft een wettelijk eigen risico. Zodra je zorg nodig hebt die onder de basisverzekering valt betaal je hier zelf aan mee. Gebruik je geen zorg, dan betaal je ook geen eigen risico. Voor 2015 is het wettelijk eigen risico 375,-. Je betaalt dus voor zorgkosten die vergoed worden vanuit de basisverzekering de eerste 375,- zelf. Voor de huisarts geldt geen eigen risico en zo zijn er nog een aantal zorgsoorten waarvoor je geen eigen risico hoeft te betalen. Welke dit zijn lees je in de voorwaarden van je zorgverzekering. Het eigen risico geldt niet voor aanvullende- en tandartsverzekeringen. Naast het wettelijk eigen risico kun je kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico. Dit bedrag wordt opgeteld bij het wettelijk eigen risico. Voor dit totaalbedrag betaal je de zorgkosten zelf. Door te kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico krijg je korting op de premie. Voor kinderen onder de 18 geldt geen eigen risico.

Eigen bijdrage

De meeste zorgkosten worden helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor hoef je zelf niets te betalen (op het wettelijk eigen risico na). Voor een aantal zorgkosten geldt wel een eigen bijdrage, dit is een bedrag dat je dus zelf bijdraagt aan de zorg. De overheid bepaalt de hoogte van deze eigen bijdrage. Voor onder andere de hulpmiddelen, geneesmiddelen (wanneer deze duurder zijn dan de gemiddelde prijs), kraamzorg, zittend ziekenvervoer en poliklinische bevalling zonder medicatie betaal je een eigen bijdrage. Hoe hoog de eigen bijdrage is hangt af van het soort zorg. Het is mogelijk de eigen bijdrage voor bepaalde zorg te verzekeren door een aanvullend pakket af te sluiten. HEMA aanvullend 3 bijvoorbeeld, vergoedt de volledige eigen bijdrage voor kraamzorg.

Verrekening eigen risico en eigen bijdrage

Als voor bepaalde zorgkosten een eigen bijdrage geldt dan betaal je die eerst. Het bedrag dat daarna overblijft, valt onder het eigen risico. Hieronder een rekenvoorbeeld:

zittend ziekenvervoer 200,-
eigen bijdrage 97,-
te betalen vanuit wettelijk eigen risico 103,-

In dit geval blijft er van het wettelijk eigen risico nog 375 - 103 = 271,- over.