Tuchtrechter positief over HEMA notarisservice

HEMA biedt sinds oktober 2013 een notarisservice aan. Met de HEMA notarisservice kun je eenvoudig en voordelig een samenlevingscontract of testament opmaken, in begrijpelijk taal.

In een door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) aangespannen tuchtzaak tegen het Amsterdamse notariskantoor Going Dutch, deed de rechter op donderdag 2 oktober een duidelijke uitspraak: het aanbieden van online notarisservices via HEMA mag.

De rechtszaak werd aangespannen omdat de beroepsorganisatie zich afvroeg in hoeverre de online notarisservice in strijd is met de beroepsregels.

Rechter noemt product ‘innoverend’

Sinds de start van de online notarisservice van HEMA, in oktober 2013, hebben vijfentwintig notariskantoren zich hierbij aangesloten. Het positieve oordeel van de rechter in het specifieke geval van Going Dutch is een hart onder de riem voor deze kantoren en HEMA. Wel heeft de rechter aangegeven dat cliëntgegevens alleen op een door notarissen beheerde server mogen worden opgeslagen. HEMA heeft aangegeven binnen drie maanden aan deze maatregel te zullen voldoen.

André Lucas, directeur Financial Services HEMA, is blij met de uitspraak: ‘Hoewel wij de uitspraak met vertrouwen tegemoet zagen, is het goed dat met de uitspraak van de rechter duidelijk is geworden dat er ruimte is voor innovatieve diensten. Daardoor kunnen we producten die relevant zijn voor iedereen voortaan op een makkelijke en toegankelijke manier online en tegen een lage prijs bereikbaar maken voor alle mensen in Nederland.’ Jean-Paul Bolhaar, woordvoerder van de deelnemende notariskantoren, vult hem aan: ‘Gelijk krijgen van de rechter is altijd prettig. In dit geval kregen we zelfs een compliment voor het innoverende karakter van het product.’

notarisservice