Zorgverzekering; restitutie, natura- of selectiefpolis. Wat zijn de verschillen?

Je hebt de termen vast vaak gehoord: restitutie-, natura- of selectiefpolis. Maar weet je ook echt wat het verschil is tussen deze verschillende zorgverzekeringen? Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje.

restitutiepolis

Met een restitutiepolis ben je vrij om zelf je zorgaanbieder te kiezen, ongeacht of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met de betreffende zorgaanbieder. Je krijgt met deze polis bij elke zorgaanbieder dezelfde vergoeding. Vaak betaal je de gemaakte zorgkosten eerst zelf en kun je je nota declareren bij je zorgverzekeraar. De restitutiepolis is vaak een duurdere polis dan de overige twee.

naturapolis

Met een naturapolis kun je naar zorgaanbieders die door jouw zorgverzekeraar zijn gecontracteerd. Dit betekent ook dat je zorgverzekeraar rechtstreeks afrekent met de zorgaanbieder, je hoeft dus zelf geen nota’s voor te schieten. Wil je toch naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder dan betaal je soms zelf bij. Overigens hebben de meeste verzekeraars die een naturapolis aanbieden bijna alle zorgaanbieders gecontracteerd. Dat betekent dat je vaak ook met een naturapolis gewoon naar je eigen huisarts en apotheek kunt.

selectiefpolis

Bij een selectiefpolis betaal je vaak de laagste premie. Dit betekent wel dat je uit een klein(er) aanbod van zorgaanbieders kunt kiezen. Dus als je het niet erg vindt om voor ziekenhuiszorg die je van tevoren plant uit een kleiner aantal gecontracteerde ziekenhuizen te kiezen dan kan dit een goede keuze zijn. Ga je naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders dan moet je een gedeelte van de kosten bijbetalen.

Voor alle drie de polissen geldt dat deze van goede kwaliteit zijn. Voor spoedeisende hulp (bijvoorbeeld een ongeluk of plotselinge bevalling) kun je natuurlijk wel in ieder ziekenhuis terecht. Door de verzekeringen te vergelijken op basis van je wensen kun je kijken welke polis het beste bij jouw situatie past.

HEMA biedt een naturapolis aan en heeft een groot aantal zorgaanbieders gecontracteerd, dit betekent dat je in de meeste gevallen bij je eigen huisarts op apotheek terecht kunt. Klik hier om je premie te berekenen.