Zorgverzekering: waarom heb je een aanvullende verzekering nodig?

In Nederland ben je verplicht om een basisverzekering te hebben. Maar vaak is het verstandig je ook aanvullend te verzekeren. Waarom heb je een aanvullende verzekering nodig en in welke gevallen kies je daarvoor?

Met de basis zorgverzekering ben je verzekerd van medisch noodzakelijke zorg. Denk bijvoorbeeld aan geneeskundige zorg door huisartsen en medisch specialisten, maar ook aan een ziekenhuisverblijf. Om zorgkosten vergoed te krijgen die niet of maar gedeeltelijk door de basisverzekering vergoed worden, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Zo kies je met een aanvullende verzekering voor een extra dekking en dus extra zekerheid voor onverwachte ziektekosten. Zorgverzekeraars moeten iedereen die zich aanmeldt voor de basisverzekering accepteren. Die acceptatieplicht geldt niet voor aanvullende verzekeringen.

Aanvullend verzekeren

Op dit moment hebben verzekerden tot 18 jaar recht op een vergoeding van de eerste 9 behandelingen. In uitzonderlijke gevallen worden er nog 9 extra behandelingen vergoed.
Verzekerden vanaf 18 jaar betalen de eerste 20 behandelingen zelf en kunnen vanaf de 21e behandeling in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering voor fysiotherapie maar dan alleen voor een deel van mogelijke aandoeningen.

Als je bijvoorbeeld veel sport en vaker last hebt van een blessure kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je hebt dan namelijk recht op vergoeding van een aantal behandelingen fysiotherapie die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Kinderen tot 18 jaar zijn via de basisverzekering verzekerd voor de meeste tandartskosten. Voor volwassenen valt tandartszorg in de meeste gevallen buiten het basispakket. Je moet de kosten voor de tandarts zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten die deze kosten dekt

Gezin

Denk je voor de toekomst aan gezinsuitbreiding dan zou het verstandig kunnen zijn om een aanvullend pakket te kiezen waarin een kraampakket zit. Heb je kinderen die binnen afzienbare tijd een beugel nodig hebben dan kan het ook slim zijn om alvast te kiezen voor een aanvullende verzekering. Veel verzekeraars kennen een zogenaamd wachtjaar. Dat betekent dat je eerst een vol jaar de betreffende aanvullende dekking moet afnemen voordat je hierop kosten voor orthodontie kunt claimen.

Overweeg je een aanvullende verzekering? Bij verzekerdbijHEMA.nl kun je kiezen uit 3 aanvullende verzekeringen en 3 aanvullende tandartsdekkingen. Zo kun je een pakket kiezen dat past bij jouw situatie.

Denk je geen aanvullende verzekering nodig te hebben dan kun je die natuurlijk opzeggen of wellicht had je die al niet afgesloten. Bekijk wel even wat er in 2016 verandert in de basisverzekering. Dat staat hier.