wat te doen als je blikschade hebt door een ander en je hebt alleen een wa- of wa plus autoverzekering?

Met een WA- of een WA plus autoverzekering ben je niet verzekerd voor schade aan jouw auto door een aanrijding. Maar wat kan je doen als je door de schuld van iemand anders blikschade hebt?

de nieuwe regeling Directe Schadeafhandeling

Per 1 juli 2021 hebben verzekeraars samen afgesproken dat je (in sommige gevallen) dan toch terecht kunt bij je eigen verzekeraar voor een nieuwe regeling: De Directe Schadeafhandeling. Dat kost je niks. Het schadeteam bekijkt hoe de schade is ontstaan en beoordeelt of de tegenpartij aansprakelijk is. Als dat zo is, dan kun je de schade aan je auto laten herstellen en betalen wij de factuur.

wat te doen bij blikschade aan jouw auto:

Als jij schade hebt, dan kun je in een paar simpele stappen online jouw schade melden.

  1. je gaat naar je online polismap en logt in.
  2. je klikt op de grote knop “schademelden”.
  3. wij stellen vragen over jouw schade en jij vult ze in. Zo krijgen wij een goed beeld van wat er gebeurd is en met wat voor schade we te maken hebben.
  4. nadat je de vragen heeft ingevuld, maakt je online een afspraak om bij ABS Autoherstel jouw schade vast te laten stellen.
  5. wij stellen de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk
  6. nadat de schade van jouw auto is vastgesteld, kun je een afspraak maken om jouw schade te laten herstellen.
  7. soms hebben we meer informatie nodig. Dan kun je extra documenten en/of foto’s uploaden of emailen. Het kan ook voorkomen dat we je persoonlijk willen spreken, dan neemt iemand van ons schadeteam zo snel mogelijk contact met je op.

wat als je iemand anders hebt aangereden

Dan is het verstandig om zo snel mogelijk jouw schade online te melden. Tijdens het melden, krijg je meteen te zien wat de gevolgen zijn voor jouw premie en schadevrije jaren. Ons schadeteam gaat aan de slag en handelt de schade af met de verzekeraar van de tegenpartij.

je hebt een aanrijding gehad met een andere auto, maar het is niet duidelijk wie er schuldig is

Ook dan meldt je heel simpel jouw schade online en geef je aan wat jij denkt dat er gebeurd is. Ons schadeteam beoordeelt de schade en kijkt of we hem kunnen verhalen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Daarna vertellen wij je of je jouw auto kunt laten herstellen.

veelgestelde vragen over de nieuwe regeling Directe Schadeafhandeling

verandert er iets aan mijn WA- of WA plus autoverzekering?

Nee, aan de WA- en WA plus autoverzekering verandert niks. De Directe Schadeafhandeling is een regeling voor verzekerden die blikschade hebben door schuld van iemand anders en hun auto alleen WA of WA plus verzekerd hebben.

ga ik nu meer premie betalen omdat jullie de schade gaan verhalen?

Nee. Het is een gratis service vanaf 1 juli 2021, die verzekeraars bieden aan verzekerden die schade hebben aan hun eigen auto door schuld van een ander. Daarmee willen ze jou helpen.

is de vergoeding hetzelfde als wanneer ik de schade zelf zou verhalen?

Ja, de vergoeding is hetzelfde. Alleen nu krijg je het direct van ons uitgekeerd en hoef je niet te wachten op de verzekeraar van de tegenpartij.

wat als ik een aanrijding heb met een onverzekerde tegenpartij?

Dan is de regeling Directe Schadeafhandeling niet van toepassing. Je moet dan die onverzekerde partij toch aansprakelijk stellen. Als de tegenpartij niet reageert of de schade niet willen vergoeden, kun je een claim indienen bij het Waarborgfonds voor het Motorverkeer. Het Waarborgfonds wil er zijn voor iedereen die te maken heeft met schade door een onbekende of onverzekerde dader. Maar er zijn voorwaarden waar je claim aan moet voldoen. Bekijk de video en kom er direct achter of jouw claim aan deze voorwaarden voldoet en of het dus voor jou zinvol is om hem in te dienen.

ik ben aangereden, maar de tegenpartij is doorgereden. Wat nu?

Dat is vervelend, want dan geldt de regeling niet. Je kan dan contact opnemen met je rechtsbijstandverzekeraar of met het Waarborgfonds voor het Motorverkeer. Heb je de dekking Ongeval&Verkeer? Dan kun je jouw juridisch conflict online melden

ik heb een schade gehad voor 1 juli. Kan ik een beroep doen op deze regeling?

Nee, deze nieuwe regeling geldt voor schades die op of na 1 juli 2021 zijn ontstaan.

ik heb een Verkeersrechtsbijstandsverzekering. Moet ik die nu opzeggen?

Nee, die is nog steeds verstandig om te hebben. De nieuwe regeling is er namelijk alleen voor blikschade. En niet als je bijvoorbeeld (juridische) hulp nodig hebt bij letselschade of blijvende invaliditeit. Of een aanrijding krijgt met een voertuig met een buitenlands kenteken.

een fietser is tegen mijn auto aangereden. Kan ik het verhalen van de schade ook via HEMA laten lopen?

Nee, de regeling geldt voor schade tussen jouw auto met andere auto’s of motorvoertuigen (busjes, vrachtwagens, trekkers, motors). Je moet de fietser dus zelf aansprakelijk stellen. Als je Ongeval&Verkeer hebt, dan kunnen wij je daarbij helpen.

wat is het verschil tussen de nieuwe service Directe Schadeafhandeling en de afhandeling van een schade via een Allriskverzekering?

De Allriskverzekering keert het vastgestelde schadebedrag (dagwaarde of nieuwwaarde) bij een gedekte schade uit op basis van de polisvoorwaarden. Er wordt daarbij niet gekeken wiens schuld het was. De Directe Schadeafhandeling is er alleen voor mensen met een WA- of WA plus autoverzekering, die blikschade hebben door de schuld van een ander.

ben ik verplicht om mijn auto te laten herstellen bij ABS Autoherstel

Laat u uw auto liever niet repareren bij ABS Autoherstel? Dan kan dat natuurlijk ook! We betalen dan het vastgestelde bedrag direct aan je uit.

geldt de service Directe Schadeafhandeling ook als ik in het buitenland een aanrijding heb?

Nee. Tenzij de ander toevallig ook een Nederlands kenteken heeft.

doen alle verzekeraars mee die bij het Verbond zijn aangesloten?

Ja, deze service is verplicht voor alle leden van het Verbond en de gevolmachtigd agenten waar zij mee samenwerken.

kan ik zelf mijn schade verhalen bij de tegenpartij?

Ja, dat kan. Je hebt altijd de mogelijkheid om zelf de schade te verhalen.

wanneer wordt mijn schade bij total loss vergoed?

Het kan zijn dat de schade pas wordt vergoed, nadat je de auto hebt overgedragen aan HEMA verzekeringen. Het schadeteam zal je daarover informeren.