De voordelen van een nieuwe woning

een verhuizing biedt volop nieuwe kansen. Van het bedenken en inrichten van de kamers in huis tot het verkennen van je nieuwe buurt buitenshuis. Neem het heft in eigen handen en vergroot je woongeluk in je nieuwe stekkie. Dit zijn de voordelen van een nieuwe woning.

1. blij van een nieuwe kleur op de muur

een nieuwe plek vraagt om een nieuwe kijk op je interieur. Niets is dan ook zo jammer dan klakkeloos alle kleuren van de ene woning mee te nemen naar de andere. Je inrichting heeft namelijk ontzettend veel invloed op hoe jij je in jouw huis voelt. Kleuren zijn daarbij heel belangrijk. Sterker nog: ze reflecteren jouw karakter in huis en dragen écht bij aan de sfeer. Warme kleuren zoals rood en oranje zijn natuurlijk wat nadrukkelijker aanwezig dan wit. Ze zetten je dan ook in beweging terwijl blauw en groen er juist aan bijdragen dat je rustiger wordt. Dus zeg het maar: hoe wil jij je in huis voelen?

2. oude spullen opnieuw herbeleven of wegdoen

elk huis is ander. Waar dat ene kastje in je vorige woning misschien in de weg stond vanwege ruimtegebrek kan het met een fris nieuw kleurtje absoluut iets toevoegen aan je nieuwe woning. Toch wil het niet zeggen dat je alles mee moet verhuizen: er zitten echt heel wat voordelen aan minimalistisch leven.

3. vergroot je woongeluk!

elke plek heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen. Maar de mate waarin jij woongeluk ervaart, hangt af van negen geluksfactoren. Die gaan bijvoorbeeld over je wooncomfort en de ruimte die je ervaart tot de prijs die je daarvoor betaald, op welke locatie, de mate van veiligheid in je buurt tot je sociale contacten met de buren. Bij de keuze van je nieuwe woning heb je hier ongetwijfeld rekening mee gehouden. En ook al moest je enigszins onder dwang verhuizen; een nieuwe woning biedt je kansen om één of meer van deze factoren hoger te scoren. Je hebt namelijk carte blanche en veel van de kaarten zelf in handen.

4. een buurt om te ontdekken

ervaringen maken je gelukkig. Dat is al uit meerdere onderzoeken gebleken. En wat is er nu een grotere ervaring dan het ontdekken van je eigen, nieuwe buurt? De makkelijkste manier om je nieuwe omgeving te leren kennen, is natuurlijk door een goede wandeling te maken. Zo weet je in mum van tijd waar de lokale bakker, slager of slijter te vinden is. Of het dichtstbijzijnde speelgoed- of hondenuitlaatveld. Verwissel die twee maar niet door elkaar: daar maak je niet snel nieuwe vrienden mee. Ben je niet zo’n wandelaar? Via google maps kun je ook heel makkelijk op categorie zoeken. Te veel gedoe? Je kunt natuurlijk ook enkele online buurtplatforms bekijken om te zien wat er allemaal te doen is. .

5. nieuwe vrienden maken

een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat spreekwoord bestaat natuurlijk niet voor niets. Mocht je dus overwegen om een housewarming te organiseren, vergeet dan niet je omringende buren alvast te verontschuldigen voor het geluid en ze meteen ook maar uit te nodigen voor een borrel. Zo weet je ook meteen wat je in de kuip hebt. Ben je meer het verlegen type of heb je een hekel aan feestjes, dan zijn er tegenwoordig ook genoeg buurtplatforms zoals Hoplr waar je elkaar beter leert kennen (ook handig als je gewoon een boor of cirkelzaag nodig hebt trouwens).

6. buurtideeën de ruimte geven

waar je in je vorige buurt misschien tegengewerkt werd door een knorrige buurman of -vrouw, heb je in je nieuwe wijk een nieuwe kans om al je buurtinitiatieven te ontplooien. Van een goed evenement of suggesties om de buurt groener of kindvriendelijker te maken. Van Amsterdam tot Oosterhout; veel gemeenten hebben hiervoor budgetten beschikbaar. Informeer dus in je (nieuwe) gemeente en ontdek welke kansen er voor het oprapen liggen.

leuk en lekker praktisch in je nieuwe woning met HEMA

of je nu nieuwe gordijnen nodig hebt of een samenlevingsovereenkomst: bij HEMA vind je alle leuke en ook lekker praktische dingen voor je nieuwe woning. Van notarishulp en een opstal- of woonverzekering tot allerhande accessoires om jouw huis helemaal tot in de puntjes te stylen. Mocht je dan eenmaal vrienden in de buurt gemaakt hebben, biedt Homies een uitkomst om samen een oogje in het zeil te houden. Zo wordt je nieuwe buurt nog prettiger om in te wonen.