de voorjaarsschoonmaak is helemaal hot

mocht je denken dat schoonmaken iets is voor oude vrouwen met mattenkloppers, dan heb je het mis. Het was nog nooit zo’n populair onderwerp. Op Instagram delen talloze cleanfluencers dagelijks hun tips en tricks aan een miljoenenpubliek. Dus hup, handen uit de mouwen voor de voorjaarsschoonmaak; je hoeft je nergens voor te schamen.

schoonmaken anno nu

waar huisvrouwen vroeger kamer voor kamer ondersteboven haalden en elk hoekje en gaatje tot in de puntjes schoonmaakten, pakken we dat vandaag de dag wat anders aan. We werken meer probleemoplossend: zie je bijvoorbeeld een vlek in de bank, dan google je even ‘vlek verwijderen bank’ en krijgt talloze pagina’s en video-instructies. Het resultaat? Tips van schoonmaakazijn en wasmiddelsopjes tot complete stoomapparaten die je huurt bij de bouwmarkt.

ramen lappen met een krant

op het gebied van ramen lappen is er één ongeschreven regel: poets ze nooit in de zon. Het is onbegonnen werk en er blijven altijd vervelende strepen achter. Ga dus toch even bij bewolkt weer naar buiten, dat bespaart je een hoop frustratie. De ultieme tip van oma’s? Krantenpapier boven alles. In tegenstelling tot (papieren) doeken laat het namelijk weinig pluisjes achter.

koffie tegen nare geuren

of je nu gemalen koffie op schaaltjes in je huis wegzet of koffiebonen in een bakje doet en er een waxinelichtje opzet en aansteekt; koffie absorbeert de geur in je huis. Niet a la minute, maar na een tijdje wel. Een andere veelgehoorde tip is een bakje met water, rozemarijn, citroen en een theelepeltje vanille extract: kind kan de was doen.

gebruik kurk voor watervlekken in hout

wie weet er nu beter te vertellen hoe je schoonmaakt dan Marja Middeldorp van hoe schoon is jouw huis. Ze is dan ook bij uitstek Neerlands eerste en natuurlijk een van de beste cleanfluencers. Op haar Youtube-kanaal schoonmaken met Marja deelt ze talloze tips met je. Zo ook watervlekken verwijderen met kurk. Hoe je dat doet, zie je hier.

keukenzout voor zweetvlekken

iedereen zweet in bed. Gemiddeld zo’n 2 tot 3 liter per week! Daarom is het slim om tijdens de voorjaarsschoonmaak ook je matras niet te ontzien. Je verwijdert zweetvlekken heel eenvoudig door ze een beetje vochtig te maken en er keukenzout op te strooien. Laat het zout het vocht absorberen en zuig het vervolgens op met de stofzuiger. Even met een licht vochtig doekje napoetsen en als het goed is, zijn de vlekken weg.

meer snelle schoonmaaktips

wil je liever niet al te veel tijd kwijt zijn met het schoonmaken van je huis? Hier vind je enkele snelle schoonmaaktips voor elk soort huishoudster waarmee je huis in mum van tijd blinkt.

de voorjaarsschoonmaak is goed voor je

welke ‘huiselijke problemen’ jij ook gaat aanpakken; opruimen is goed voor je lichaam én geest. Dat is uit verschillende onderzoeken gebleken. Stoffen, stofzuigen en dweilen zijn namelijk prima workouts voor je lichaam. En terwijl jij je lekker in het zweet werkt, zorg je er ook voor dat je jouw stressniveau verlaagt: rommel veroorzaakt namelijk stress en afleiding waardoor je continu prikkels aan het verwerken bent. En dan hebben we het niet eens over het voldane gevoel van een schoon huis met de bevredigende nachtrust als beloning.

start het voorjaar fris: schoonmaken met HEMA

als we je overtuigd hebben je huis dit voorjaar eens flink aan te pakken, is het misschien handig om te weten dat je in onze winkels je schoonmaakset snel compleet maakt. Je vindt er namelijk alles van emmers voor al je sopjes en flexibele plumeaus voor achtergebleven spinnenwebben tot microvezeldoekjes voor streeploze schoonmaaksessies. En voor de liefhebbers van duurzaamheid is het misschien ook goed om te weten dat we beschikken over een eco-schoonmaaklijn inclusief het keurmerk EU Ecolabel. Dat wil zeggen dat deze producten met een lagere milieubelasting gemaakt zijn. Zo houdt je aan het schoonmaken ook nog eens een fijn gevoel over.