Een nieuw huis kopen. Wat doe je met je woonverzekering?

Wanneer je een nieuw huis koopt dan wil je wel dat zowel je oude woning als ook je nieuwe woning goed verzekerd is. Wanneer sluit je een verzekering voor je nieuwe huis af en wanneer stop je de verzekering voor je oude huis?

Sleuteloverdracht

De datum waarop je dit geregeld moet hebben is de datum van oplevering van de woning of het appartement. De datum waarop de sleutel wordt overgedragen is het moment dat je eigenaar of huurder van de woning wordt.
Voor een koophuis geldt dat je vanaf dat moment verplicht bent om in elk geval een opstalverzekering te hebben. Dit wordt door de hypotheekverstrekker ook verplicht gesteld. Met een opstalverzekering verzeker je alles wat vast zit aan je huis en je niet gemakkelijk kan weghalen, zoals de vloer en de keuken, maar natuurlijk ook het huis zelf. Met de all-risk opstalverzekering van HEMA krijg je de garantie dat jouw woning nooit onderverzekerd is.
Voor de verkoop van je oude woning geldt hetzelfde; vanaf het moment van sleuteloverdracht ben je geen eigenaar meer en kun je de opstalverzekering stopzetten.

Twee woonhuizen

Het kan ook gebeuren dat je tijdelijk 2 huizen hebt. Let op: heb je je nieuwe woning al betrokken maar je oude woning nog niet verkocht, check dan de voorwaarden van je verzekering goed. Veel verzekeringen bieden een beperkte dekking voor woningen die leegstaan. Dat komt omdat woningen die niet bewoond zijn nu eenmaal meer kans op inbraak hebben. Bij HEMA Verzekeringen moet je binnen 2 maanden per email aangeven dat de woning leegstaat. Op basis van de situatie wordt dan beoordeeld of de premie en of voorwaarden worden aangepast.

Een inboedelverzekering kun je afsluiten als onderdeel van je woonverzekering en is geen overbodige luxe. Je moet er toch niet aan denken dat je waardevolle spullen gestolen worden of beschadigd raken door wateroverlast of brand. Zorg er daarom voor dat je de inboedel verzekert vanaf het moment dat je spullen naar je nieuwe huis verhuisd. Wacht daarmee niet tot je er woont! Juist de periode dat men wel al wat spullen verhuist maar zelf nog niet verhuisd is, geeft inbrekers de kans om ongestoord hun slag te slaan.

Aansprakelijkheidsverzekering

Heb jij voetballende kinderen? Of bomen die dicht tegen het huis aan staan? Of een hond die nog wel eens iets stuk bijt? Vergeet niet om je woonverzekering compleet te maken met een glasverzekering en/of een aansprakelijkheidsverzekering. Want schade is niet alleen heel vervelend, het gaat vaak om een behoorlijke kostenpost.