Huizenprijzen in grote steden flink gestegen

In Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn de huurprijzen van vrije sectorwoningen met 7% gestegen. In Rotterdam is de stijging zelfs 9%. De stijging is in vergelijking met de prijzen in dezelfde periode een jaar eerder. In Amsterdam betaalt een huurder in de vrije sector nu gemiddeld ruim 20.- euro per vierkante meter per maand voor een huurwoning. Dit meldt verhuurwebsite Pararius. Volgens Pararius zijn de huurprijzen in Amsterdam nog nooit zo hoog geweest. De stijging van de huurprijzen geldt niet alleen voor de grote steden. Ook in steden als Apeldoorn, Assen, Den Bosch en Leiden zijn de huurprijzen met zo’n 7% gestegen.

Er zijn in de afgelopen maanden meer huizen verhuurd dan er te huur werden gezet. Een mogelijke oorzaak hiervoor is de verbetering van de woningmarkt. Steeds meer huiseigenaren verkopen hun woning in plaats van deze te verhuren.

Er zijn grote regionale verschillen in de huurprijzen. In Noord-Holland zijn de huren met gemiddeld 17,50 euro per maand het hoogst. In Friesland is de gemiddelde huurprijs het laagst, hier betaal je gemiddeld 8,16 euro per vierkante meter per maand.

Bron: Vereniging eigen huis