Een huis kopen? Nu is het moment

De huizenmarkt is sinds jarenlange recessie eindelijk weer aan het herstellen. Heb jij het kopen van een nieuw huis uitgesteld of heb je getwijfeld? Nu is wellicht het moment om tot koop over te gaan.

Makelaars hebben voor het laatst in 2008 echt een goed jaar gehad. In 2008 werden meer dan 180.000 woningen verkocht. Twee jaar geleden daalden deze verkopen naar een dieptepunt van net iets meer dan 110.000 woningen.

Dit was ook te merken aan het aantal verkochte huizen. Dit was in de periode van 2008 tot 2014 namelijk opmerkelijk minder dan de jaren ervoor. Veel starters kozen in de periode van 2008 tot 2014 voor een huurwoning. Voor huurders kan het echter ook voordeliger zijn om nu een huis te gaan kopen. Door de lage hypotheekrente zijn de maandlasten laag, zo kun je na 20 tot 30 jaar al een hypotheekvrij huis bezitten.

Doordat er weer meer werkgelegenheid is en dus minder werkloosheid, stijgt het gemiddeld besteedbaar inkomen. Dit in combinatie met de lage hypotheekrente geeft een positief beeld voor de toekomst. Door de lage hypotheekrentes is het nu aantrekkelijk om een huis te kopen. Omdat de afgelopen jaren de hypotheekrente veel hoger was dan nu, is het nu verstandig om je rente voor een langere tijd vast te zetten. Op deze manier weet je zeker dat je lage rentelasten hebt voor een lange periode. Zoals te zien is, is er een duidelijke daling in de hoogte van hypotheekrentes in 2015.
Eerder dit jaar concentreerde de groei van de woningmarkt zich voornamelijk bij goedkopere woningen, zoals bijvoorbeeld kleine appartementen. Later zag je dezelfde groei bij duurdere woningen. Voor 2016 verwachten we een verdere groei op de woningmarkt. De nieuwbouw trekt weer aan en het consumentenvertrouwen neemt verder toe. Je ziet wel sterke regionale verschillen. In Utrecht en Amsterdam zie je een forse prijsstijging en worden woningen snel verkocht. In de provincie is die stijging in prijzen een stuk minder.

Gemiddelde hypotheekrentes in 2015 met NHG

Overweeg jij een nieuw huis te gaan kopen? Het is goed om voordat je huizen gaat bezichtigen te weten wat je kunt besteden. Veel huizen worden op dit moment zonder voorbehoud van financiering verkocht aan de hoogste bieder. Heb je net een huis gekocht? Zorg ervoor dat in de overgangsperiode beide huizen goed verzekerd zijn. In dit artikel vertellen we hoe je dat doet.

Bron: https://www.hypotheek-zeeland.nl/rente/ontwikkeling