Via Airbnb verhuurd huis niet verzekerd

Je huis verhuren via Airbnb. Het lijkt een gemakkelijke en snelle manier om wat extra geld te verdienen, maar je huis verhuren heeft niet alleen voordelen.

Niet verzekerd

Mensen die hun huis via Airbnb of andere verhuursites verhuren zijn niet verzekerd tegen schade aan hun huis, veroorzaakt door bijvoorbeeld brand of een ongeluk van de huurder(s). De opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen van de meeste verzekeraars dekken bijna nooit schade als particulieren hun huis tijdelijk verhuren. Dit betekent dat je een groot probleem hebt als je huis afbrand terwijl je huurders in je huis hebt zitten.

Wettelijke regels voor verhuur

De verzekering is niet het enige probleem bij de tijdelijke verhuur van je huis via Airbnb. Zo zijn er wettelijke regels over hoe lang je je huis mag verhuren en moet je belasting betalen over de huurinkomsten. Ook zijn er veiligheidsvoorschriften waaraan jouw huis moet voldoen als je het verhuurt. In Amsterdam mag je bijvoorbeeld je huis aan maximaal 4 personen verhuren en in totaal voor maximaal 2 maanden per jaar.

Airbnb Verhuurders Garantie

Airbnb biedt zelf de Verhuurders Garantie. Deze Verhuurders Garantie vergoedt voor maximaal € 700.000.- bij schade aan jouw woning. Het gaat dan om schade veroorzaakt door een huurder en die niet direct met deze huurder zelf kan worden opgelost. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden. De Verhuurders Garantie is geen verzekering en mag niet worden beschouwd als vervanging van een verzekering voor huiseigenaren. Deze garantie dekt bijvoorbeeld geen persoonlijke aansprakelijkheid. Kijk voor de voorwaarden op www.airbnb.nl.

Een extra zakcentje verdienen met het verhuren van je huis is leuk, maar het is goed om eerst te onderzoeken hoe het zit met je opstal- en/of inboedelverzekering. Alleen als er iets gebeurt dan zijn de problemen die het verhuren van je huis met zich meebrengt de extra inkomsten niet waard.