Voorkom inbraak tijdens je vakantie met deze tips

De vakantie is geboekt en de koffers kunnen gepakt worden. Nog even wachten en dan kan je volledig gaan genieten van een zonovergoten vakantie in het zuiden van Europa. Maar heb je ook nagedacht over de maatregelen om inbraak in je huis gedurende de vakantie te voorkomen?

Je moet er niet aan denken wanneer je terug komt van je vakantie en je hele huis overhoop ligt. Wat zouden ze uit je huis meegenomen hebben? Hoe zijn ze binnengekomen? Helaas is inbraak nooit te voorkomen, maar je kan wel maatregelen nemen om de kans te verkleinen. Het begint natuurlijk bij het goed afsluiten van ramen en deuren. Denk daarbij ook aan kleine raampjes in bijvoorbeeld de wc. Daarnaast kan je nog meer preventiemaatregelen nemen voor je vakantie. Wij hebben daarom wat slimme tips voor je op een rijtje gezet:

1. Online werkt ook offline

Vermeld nooit op social media dat je op vakantie gaat. Inbrekers zijn namelijk ook online actief en weten op dat moment precies wanneer je op vakantie bent.

2. Zorg dat je huis bewoond lijkt

Het is een van de makkelijkste uitvoerbare tips: zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt. Laat bijvoorbeeld speelgoed slingeren op de grond in de woonkamer. Of leg de krant opengeslagen, met een kopje koffie ernaast, op de keukentafel liggen. Geef in ieder geval een seintje af dat het huis bewoond lijkt.

3. Help de inbreker niet

Zorg voor je vertrek dat alle ‘klimapparaten’ om het huis weggehaald zijn. Hiermee bedoelden we bijvoorbeeld afvalcontainers of ladders die het voor de inbreker gemakkelijker maken om binnen te komen.

4. Zorg voor licht

Wanneer je gebruikt maakt van licht met tijdschakelaars in de avonduren, geeft het de indruk dat er iemand thuis is. Deze tijdschakelaars kan je in of om je huis plaatsen. In beide gevallen kan het helpen om de inbraak te voorkomen.

Tot slot is het verstandig om je buren in te schakelen en ze te vragen of ze een oogje in het zeil willen houden. Zij kunnen bijvoorbeeld ook de brievenbus leeghalen waardoor er niet teveel post in blijft zitten.

Mocht het toch voorkomen dat iemand ongewenst je huis in is geweest tijdens je vakantie? Dan is het verstandig om een meterkastkaart in uw huis te hebben hangen. Op deze kaart vult u de gegevens in van familieleden en/of kennissen. Mocht er worden ingebroken wanneer u met vakantie bent, dan weet de politie welke familieleden en/of kennissen gewaarschuwd dienen te worden. Deze meterkastkaart is te downloaden via deze link.

Lees je graag nog meer tips om inbraak preventiemaatregelen te nemen? Lees dan het artikel ‘Hoe beveilig je jouw huis tegen inbrekers?’