Woningbrand: wat te doen en hoe kun je dit voorkomen?

Dit is één van de dingen waarvan je hoopt dat het je nooit overkomt: je kostbaarste bezit dat in rook opgaat. Toch kan het gebeuren. Wat moet je doen als je huis afbrand? En nog belangrijker, wat kun je doen om het te voorkomen?

Jaarlijks rukt de brandweer zo’n 6000 keer uit om woningbranden te blussen. Vuur verspreidt zich heel snel dus een klein brandje kan in korte tijd omslaan tot een uitslaande brand. Daarom is het belangrijk dat als je brand in jouw huis hebt je snel handelt.

blijf vooral rustig

Als er bij jou thuis brand uitbreekt is het belangrijk dat je vooral rustig blijft zodat je snel en veilig je huis kunt verlaten. Normaal ken je jouw huis door en door, maar bij brand zijn door de rook de bekende trap en hal soms lastig of helemaal niet te bereiken. Je ziet door het vuur en de rook bijna niet meer en ook ademhalen is lastig. Daarom is het belangrijk dat je bij brand rustig blijft en goed nadenkt over hoe je jouw huis uit komt. Het eerste wat je moet doen bij brand is iedereen die op dat moment thuis is waarschuwen (vergeet je huisdieren niet). Verplaats je je van de ene ruimte naar de andere dan is het belangrijk dat je de deur achter je dicht doet, zo laat je de brand achter je. Hetzelfde geldt voor ramen, sluit deze als het lukt.

Het is belangrijk dat jij en je familieleden eerst veilig het huis uit komen voordat je 112 gaat bellen. Je eigen veiligheid is het belangrijkst, de rest komt later. Zodra je veilig buiten staat kun je 112 bellen. Lukt het niet om te vluchten dan is het wel belangrijk dat je zo snel mogelijk 112 belt.

wees voorbereid

Ondanks dat je hoopt dat het je nooit overkomt kun je toch maar beter goed voorbereid zijn. Hieronder nog een aantal tips die ervoor zorgen dat je als er brand uitbreekt snel en veilig het huis uit kunt komen:

 • Zorg dat er voldoende rookmelders in jouw huis hangen. Hang op iedere verdieping een rookmelder en zorg ervoor dat de rookmelder in elke ruimte op de verdieping te horen is. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kun je in elke ruimte waar vaak iemand is een rookmelder ophangen. Je hangt de rookmelder op aan het plafond, op deze manier word je bij brand het snelst gewaarschuwd (dit omdat de rook omhoog gaat). Hang de rookmelder niet te dicht bij de deur van de badkamer en keuken. Op deze plekken kan de rookmelder vaak onnodig af gaan. Een rookmelder kan je leven redden dus bespaar hier niet op.
 • Leg de huissleutel op een vaste plek vlakbij de deur. Je hoeft dan als er brand uitbreekt niet te zoeken en kunt de deur snel open doen.
 • Bedenk van tevoren een vluchtroute. Als je weet hoe je het snelst het huis kunt verlaten verlies je geen tijd als brand uitbreekt. Het handigst zou zijn dat je deze route blind kunt lopen, bij brand kan het namelijk zijn dat je weinig tot geen zicht hebt. Leg nooit heel veel spullen in de weg op deze vluchtroute.
 • Spreek thuis alvast een verzamelplek af. Zo weet je als er brand uitbreekt waar je elkaar treft en weet je ook snel of iedereen veilig is.

voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt natuurlijk ook voor brand. Er zijn veel maatregelen die je kunt nemen om brand te voorkomen. We zetten er een aantal op een rijtje:

 • Maak de filter van je wasdroger na elke droogbeurt stofvrij. De wasdroger staat op nummer 1 van huishoudelijke apparaten die brand veroorzaken. Dit komt met name door de combinatie van hete lucht en stof. Daarom is het belangrijk om de droger zoveel mogelijk stofvrij te houden.
 • Houd brandbaar materiaal uit de buurt van verlichting. Halogeen- en gloeilampen worden heel heet. Daarom is het belangrijk dat je deze lampen niet in de buurt van gordijnen en meubels plaatst.
 • Maak elektrische apparaten regelmatig schoon. Het vuil in de broodrooster, frituurpan en stofzuiger vergroten de kans op brand, omdat er in deze apparaten stof kan ophopen waardoor de warmte niet meer weg kan.
 • Zet als je weggaat elektrische apparaten helemaal uit, en niet op de standby stand. Apparaten op de standby stand zijn ook een oorzaak voor brand.
 • Laat kaarsen nooit onbeheerd achter en houd ze ver uit de buurt van brandbare spullen als gordijnen en de verwarming.
 • Laat je wasgoed niet drogen in de buurt van een kachel.
 • Gebruik bij het aansteken van de barbecue geen spiritus, maar aanmaakblokjes. Aanmaakblokjes zijn minder brandgevoelig.